Sabor o Trećoj reviziji Programa razgradnje NEK-a i Programa odlaganja RAO-a i ING-a

Sukladno Zaključku Vlade Republike Hrvatske, na sjednici Hrvatskog sabora u četvrtak, 6. veljače 2020. godine raspravljalo se o davanju prethodne suglasnosti o potvrđivanju Treće revizije Programa razgradnje Nuklearne elektrane Krško i Programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško. Predstavnik Izaslanstva Republike Hrvatske u Međudržavnom povjerenstvu, gosp. Ivo Milatić obrazložio je potrebu izrade redovite revizije navedenih programa koja se provodi svakih pet godina, u svrhu detaljnijeg i pouzdanijeg planiranja predviđenih aktivnosti.

Treću reviziju pripremali su Nuklearna elektrana Krško, Agencija za radioaktivne odpadke (ARAO) iz Slovenije i Fond za financiranje razgradnje NEK, a dokumenti sadrže opis aktivnosti i procjenu troškova razgradnje nuklearne elektrane nakon prestanka rada (predviđen je 2043. godine), prijedlog moguće podjele i preuzimanja radioaktivnog otpada, kriterije prihvatljivosti za odlaganje te rokove i troškove zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva. Periodične revizije oba programa osobito su važne zbog promjena tehnologija, ali i cijena, te procjena ulaganja kako bi se u budućnosti planirala sredstva za provedbu planiranih aktivnosti.

Provedena je rasprava o navedenoj točki dnevnog reda, a glasovat će se kada se za to steknu uvjeti.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content