U NE Krško premješten prvi spremnik s istrošenim gorivom

Zgrada suhog skladišta za istrošeno nuklearno gorivo

U Nuklearnoj elektrani Krško uspješno je i sigurno premješten prvi skladišni spremnik (cask) s istrošenim gorivom u novoizgrađenu zgradu za suho skladište istrošenog nuklearnog goriva.

Premještanje istrošenog nuklearnog goriva iz mokrog skladišta odnosno bazena za istrošeno nuklearno gorivo u suho skladište odvija se prema planu i predviđenom vremenu. Suho skladištenje istrošenog goriva je pasivni sustav koji pruža veću sigurnost u odnosu na postojeći način zbrinjavanja goriva u bazenu. Ovakav način skladištenja istrošenog nuklearnog goriva prihvaćen je u svijetu kao okolišno, sigurnosno i ekonomski najprihvatljiviji način zbrinjavanja goriva.

Uvođenjem suhog skladišta omogućeno je produljenje pogonskog vijeka elektrane te sigurno skladištenje istrošenog nuklearnog goriva po potrebi narednih 100 godina.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content