Vlada traži suglasnost Sabora o 3. reviziji PR i PO NE Krško

Na svojoj 202. sjednici, održanoj 16.01.2020. godine Vlada Republike Hrvatske je prihvatila Zaključak u vezi sa Sažetkom Treće revizije Programa razgradnje Nuklearne elektrane Krško (NEK) i Treće revizije Programa odlaganja radioaktivnog otpada (RAO) i istrošenoga nuklearnog goriva (ING) iz NEK-a i primila na znanje pripremljenu dokumentaciju. Na dokumentaciju će Vlada zatražiti suglasnost Hrvatskog sabora o zauzimanju stajališta izaslanstva Republike Hrvatske u Međudržavnom povjerenstvu o potvrđivanju Treće revizije Programa razgradnje i Programa odlaganja. Istovjetan Zaključak prihvatila je i Vlada Republike Slovenije.

Dokumentaciju Treće revizije izradili su hrvatski Fond za financiranje razgradnje NEK i slovenski ARAO (Agencija za radioaktivne odpadke) sukladno Ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju Nuklearne elektrane Krško. Radi se o redovitoj reviziji oba programa koju potvrđuje Međudržavno povjerenstvo, ali uz prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog Sabora.

Javno savjetovanje za Treću reviziju Programa razgradnje i Programa odlaganja provedeno je u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca 2019. godine, a dokument i prateće studije su dostupni i na mrežnim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

hrCroatian
Skip to content