Završena revizija izvješća o sigurnosti odlagališta Yucca

Američko nuklearno regulatorno tijelo (NRC) objavilo je zadnja dva sveska izvješća o sigurnosnoj ocjeni za predloženo odlagalište RAO-a, Yucca (planina). Time je kompletirana revizija tehničke sigurnosti koju je izdao Američko ministarstvo za energiju (DOE).

Posljednja dva volumena pokrivaju sigurnost odlagališta prije konačnog zatvaranja (vol.2) i uvjete za autorizaciju izgradnje, specifikaciju licence te završne zaključke (vol.5). Svih pet volumena izvješća dostupno je na službenoj web stranici NRC-a.

Iako je zaključeno da je DOE zadovoljio sve raspoložive regulatorne zahtjeve, NRC je predložio ne izdavanje uporabne dozvole s obzirom da nisu ispunjeni zahtjevi (uporaba vode i tla/zemljišta) definirani u izvješću iz studenog 2014. godine.

NRC ističe da završetak izvješća o sigurnosnoj ocjeni ne odražava odluku o autorizaciji izgradnje, već je to dodatak izjavi/studiji utjecaja na okoliš i javnim raspravama. Prije donošenja odluke o odlagalištu, bit će potrebna revizija izvješća od strane NRC-a. U svakom slučaju, može se reći da je ovaj proces donošenja sigurnosne ocjene donekle postao akademska vježba nakon što je 2009. godine administracija donijela odluku o napuštanju projekta.

Ministarstvo za energetiku podnijelo je prijavu vezano za izgradnju i upravljanje odlagalištem Yucca (za visoko radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo) 2008. godine, ali je NRC zaustavilo radove nakon 2009. godine. Nakon što je Američki vrhovni sud proglasio takvu odluku NRC-a nelegalnom, aktivnosti na projektu su nastavljene u kolovozu 2013.

Amrička vlada odgovorna je za razvoj dugoročne strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada. Od 1992 do 2009, ta je strategija uključivala je odlagalište Yucca. Početkom 2013. godine, Ministarstvo je najavilo novu strategiju predviđajući seriju privremenih odlagališta do izgradnje konačnog podzemnog odlagališta koje bi trebalo biti u funkciji oko 2048. godine.

izvor: http://www.world-nuclear-news.org/WR-Yucca-Mountain-safety-review-complete-3001157.html

hrCroatian
Skip to content