Info centar o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju dio ovogodišnje Noći muzeja

Info centar o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla bit će dio ovogodišnje manifestacije Noć muzeja, koja se večeras održava diljem Hrvatske. Interaktivni i multimedijalni izložbeni prostor, koji je Fond za financiranje razgradnje NEK u suradnji s Tehničkim muzejom otvorio u travnju prošle godine, moći će posjetiti svi koji se žele upoznati s nastajanjem i zbrinjavanjem radioaktivnoga otpada.

Posjetitelji će uz pomoć tehnologije virtualne stvarnosti obići postrojenja za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada u jednom od europskih centara za zbrinjavanje RAO. U interaktivnom postavu ističe se vožnja na kamionu s bačvama i viličaru koji ih smješta na njihovo mjesto u skladištu, kao i praćenje čitavog puta koji prolaze bačve s radioaktivnim otpadom od trenutka nastajanja i zaprimanja do trenutka skladištenja.

Najmlađe će posebno oduševiti Otpadožder, lik koji je Fond za financiranje razgradnje NEK osmislio posebno za ovaj izložbeni prostor. Uz pomoć proširene stvarnosti, posjetitelji će moći upoznati i jednu od najvećih znanstvenica svih vremena, čuvenu Marie Curie. Autori postava u Info centar o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju postavili su i 3D model budućeg skladišta za nisko i srednje radioaktivni otpad koje bi se trebalo graditi na Čerkezovcu u Općini Dvor, kao i virtualni prikaz pripovršinskog odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada, kakav Republika Hrvatska mora zbrinuti.

Info centar o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u prvih je šest mjeseci posjetilo 188.850 posjetitelja, a centar je dio stalnog postava muzeja. Postav uključuje multimedijalne interaktivne ekrane, statičke izloške, animacije, fotogalerije, video igre, kviz, ali i niz drugih sadržaja prilagođenih različitim uzrastima posjetitelja. Za sve što biste željeli zapamtiti, pripremili smo informativne materijale za posjetitelje, a postav je popraćen i QR kodovima, za one koji žele znati više. Dodatno znanje možete steći upravo u muzeju, stoga vas večeras u velikom broju očekujemo i u našem Info centru!

hrCroatian
Skip to content