Noć Muzeja 2023. – Info centar o radioaktivnom otpadu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Osamnaesta Noć muzeja ove godine održana je u petak 27. siječnja. Ove godine Noć muzeja posjetilo je preko 293 tisuća posjetitelja, a najposjećeniji muzej tijekom manifestacije u Hrvatskoj bio je Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu kojega je posjetilo više od 6800 posjetitelja.

Posjetitelji su imali prigodu poslušati predavanja u kabinetu Nikole Tesle, prošetati kroz razne odjele muzeja kao što su odjel za vatrogastvo, transformaciju energije, prometna sredstva te Info centar o radioaktivnom otpadu gdje su se mogli informirati o osnovnim pojmovima radioaktivnosti, dozama zračenja, vrstama i količinama radioaktivnog otpada, te obvezama Republike Hrvatske u zbrinjavanju radioaktivnog otpada.

Najveću pozornost najmlađih u Info centru, imali su sadržaji virtualne i proširene stvarnosti kao i multimedijalni interaktivni ekrani s animacijama, kamerama gdje su zainteresirani mogli napraviti selfie, video-igrama, kvizovima. Posjetitelji Info centra imali su priliku vidjeti 3D model budućeg skladišta za nisko i srednje radioaktivni otpad.

Prva noć muzeja održana je 2005. godine sa nekolicinom zagrebačkih muzeja kako su godine prolazile Noć muzeja prerasla je u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

hrCroatian
Skip to content