Održan sastanak ERDO udruge u Norveškoj

U svibnju održan je sastanak ERDO udruge u Haldenu u organizaciji NND (Norwegian Nuclear Decommissioning). 

ERDO je međunarodna udruga osnovana 2021. godine i bavi se razvojem multinacionalnih rješenja za zbrinjavanje dugoživućeg radioaktivnog otpada (RAO) i istrošenoga nuklearnog goriva (ING). Na sastanku su sudjelovali članovi ERDO udruge, predstavnici COVRA-e iz Nizozemske, DEKOM-a iz Danske, ENEA-e iz Italije, ONRAF/NIRAS-a iz Belgije, NND-a iz Norveške i Fonda za financiranje razgradnje NEK te članovi znanstvenog savjetodavnog odbora NND-a iz više zemalja. Na sastanku su prezentirani i raspravljeni: 

  • završno izvješće o radu ERDO u 2021. godini, 
  • realizacija zajedničkih ERDO projekata: duboka bušotinska odlagališta (DBD) i karakterizacija povijesnog radioaktivnog otpada (LWC), 
  • prijedlog sastanka s predstavnicima nadležnih državnih tijela članica ERDO, planiran za rujan ove godine, 
  • prijedlozi tema za sljedeći ERDO webinar planiran u listopadu ove godine,
  • projekti i prijedlozi suradnje organizacije domaćina (NND), 
  • prijedlog demonstracijskog centra za duboke bušotine (Deep Isolation). 

NND je nacionalna agencija čiji je zadatak razgradnja svih nuklearnih postrojenja i zbrinjavanje cjelokupnog inventara radioaktivnog otpada u Norveškoj. Norveška nema nuklearnih elektrana, ali posjeduje četiri istraživačka reaktora koja su prestala s radom te se planira njihova razgradnja. Predstavnici NND-a su na radionici prezentirali projekte koje razvijaju i na kojima mogu surađivati i članovi ERDO udruge kao i druge zainteresirane organizacije: DBD projekt, integrirani sustav upravljanja za razgradnju i zbrinjavanje radioaktivnog otpada, informacijski sustav i baza podataka za razgradnju i zbrinjavanje RAO, moguća prekogranična suradnja u zbrinjavanju RAO-a i ING-a.

Drugom danu sastanka pridružila se i gradonačelnica Haldena i dala podršku radu NND-a na razgradnji istraživačkih reaktora u Norveškoj i zbrinjavanju RAO-a i ING-a na teritoriju grada. Naime prestankom rada istraživačkog reaktora u gradu, pojavila se bojazan od gubitka radnih mjesta. Aktivnosti pripreme razgradnje istraživačkih reaktora, kao i izgradnje budućeg dugoročnog skladišta RAO (pa čak i trajnog odlagališta) na području grada smatraju se pozitivnom poslovnom mogućnošću za budući razvoj Haldena i prekograničnu suradnju te stoga daju punu podršku tim aktivnostima. Nakon sastanka organiziran je kratki posjet ugašenom istraživačkom reaktoru koji se nalazi u blizini centra Haldena.

Više o aktivnostima ERDO možete naći na Internet stranici:  https://www.erdo.org/.

hrCroatian
Skip to content