Održana radionica „Informiranje o zbrinjavanju radioaktivnog otpada u RH“

U Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu 12. travnja 2016. godine održana je radionica „Informiranje o zbrinjavanju radioaktivnog otpada u RH“ u organizaciji Fonda za financiranje razgradnje NEK.

Obveze Fonda za financiranje razgradnje NEK uključuju i uspostavu postrojenja za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Hrvatskoj, odnosno Centra za zbrinjavanje RAO, što je nacionalni projekt zbrinjavanja radioaktivnog otpada, te je u tijeku i javna rasprava o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš i nacrtu prijedloga Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenoga nuklearnog goriva (Program za razdoblje do 2025. s pogledom do 2060. godine), o čemu su sudionici na radionici imali prilike više čuti.

Radionice su sastavni dio aktivnosti koje provodi Fond za financiranje razgradnje NEK u cilju informiranja javnosti o radioaktivnosti i zbrinjavanju radioaktivnog otpada. Sudionici održane radionice „Informiranje o zbrinjavanju radioaktivnog otpada u RH“  bili su predstavnici medija, kao i stručnjaci za odnose s javnošću u povezanim industrijama, ustanovama, te tijelima državne uprave.

Nakon pozdravne riječi v.d. direktora Fonda za financiranje razgradnje NEK, Tvrtka Brajkovića, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, mr. sc. Saša Medaković prezentirao je

„Prijedlog Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenoga nuklearnog goriva“. Potom je „Stratešku studiju o utjecaju na okoliš za nacionalni program provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenoga nuklearnog goriva“, prezentirao dr. sc. Vladimir Jelavić, predstavnik ovlaštenika – Instituta za energetiku i zaštitu okoliša Ekonerg iz Zagreba.  S Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu  prof. dr. sc. Nenad Debrecin održao je predavanje „Nuklearna energija u RH i EU“, a završnu temu „Radioaktivnost i zbrinjavanje radioaktivnim otpadom u RH“ održao je prof. dr. sc. Želimir Veinović s Rudarsko geološko naftnog fakulteta u Zagrebu.

Nakon svakog predavanja sudionici su imali priliku postavljati pitanja predavačima, te je radionica bila interaktivna do samog završetka.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content