Održano predavanje i radionica „Činjenice o zbrinjavanju radioaktivnog otpada“ na Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“, Zagreb

U organizaciji Fonda za financiranje razgradnje NEK, 20. travnja 2016. godine, održano je predavanje i radionica  dr. sc. Želimira Veinovića, predstojnika Zavoda za rudarstvo i geotehniku, RGNF, Zagreb, „10 „cool“ činjenica o radioaktivnom otpadu“ u Velikoj dvorani Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ kao dio programa Festivala znanosti.

Na predavanju sudionici su se imali prilike upoznati s izvorima radioaktivnog otpada (proizvodnja električne energije, medicina, znanost, vojni otpad, itd.), prirodnim radioaktivnim materijalima, pojmovima zračenja, ionizirajućim zračenjem i dozama zračenja iz različitih izvora, te gdje se sve oko nas nalaze radioaktivne tvari, kako utječu na nas, gdje se i u koje sve svrhe koristi ionizirajuće zračenje. Bile su prezentirane i osnovne činjenice o radioaktivnom otpadu i načinima zbrinjavanja.

Na radionici se okupio veliki broj sudionika koji su se upoznali s različitim uzorcima prirodno  radioaktivnih materijala i materijala prisutnih u predmetima koji nas svakodnevno okružuju. Sudionici su imali priliku i mjeriti ionizirajuće zračenje. Prof. Veinović pojasnio je i zaštitu od djelovanja α, β i γ zračenja, materijale za izradu inženjerskih barijera te pokazao luminiscenciju uranovih spojeva (uranovo staklo i rudača).

Osim predavanja i radionice održana je i prezentacija „Od banane do nuklearke i nazad“ na prostoru „Info kutka o radioaktivnom otpadu“ u dijelu stalnog izložbenog postava Tehničkog muzeja, uz naglasak na materijale, tehnologije i pravne osobe koje sudjeluju u aktivnostima zbrinjavanja radioaktivnog otpada u Hrvatskoj. Projekt „Info kutak o radioaktivnom otpadu“ je multimedijalni izložbeni prostor osmišljen u cilju informiranja javnosti o radioaktivnosti, zbrinjavanju i obvezama zbrinjavanja radioaktivnog otpada  RH, te su posjetitelji imali prilike razgledati postav uz stručno vodstvo, ali i sami istraživati tematiku na zabavan i interaktivan način.

14. Festival znanosti organiziran je kako bi se popularizirala znanost, a ove godine na osobit način povezujući znanost i umjetnost. Sedmodnevni festival uz otprilike 500 događanja u Zagrebu i 17 hrvatskih gradova pružio je priliku posjetiteljima mogućnost sudjelovanja u brojnim predavanjima iz različitih područja znanosti.

hrCroatian
Skip to content