Izvori financiranja Fonda

Uredbom o načinu uplate sredstava za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško (“Narodne novine” br. 50/06 i 77/06 ) utvrđena je obveza Hrvatske elektroprivrede d.d. uplate sredstava u visini od 14,25 mil. eura godišnje, u protuvrijednosti u kunama, prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan uplate i to kroz 19 godina u četiri tromjesečne rate počevši od 2004. godine.

Navedena sredstva Hrvatska elektroprivreda d.d. je uplaćivala na račun državnog proračuna Republike Hrvatske do otvaranja računa Fonda, nakon čega se uplaćena sredstva prenose na račun Fonda.

Uredba je bila na snazi do 29. prosinca 2008., a zamijenila ju je Uredba o iznosu, roku i načinu uplate sredstava za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško  (“Narodne novine”, br. 155/08) koja je stupila na snagu 30. prosinca 2008. i kojom je propisano da je Hrvatska elektroprivreda d.d. dužna uplaćivati na račun Fonda iznos od 14,25 mil. eura godišnje, u protuvrijednosti u kunama, prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan uplate, s tim da iznos može biti izmijenjen u skladu s revizijom Programa razgradnje i Programa odlaganja RAO-a i ING-a iz NEK-a potvrđenom od strane međudržavnog povjerenstva.

Uredba je bila na snazi do 1. siječnja 2023. godine, a zamijenila ju je nova Uredba o iznosu, roku i načinu uplate sredstava za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško  (“Narodne novine”, br. 156/22) koja je stupila na snagu 1. siječnja 2023. godine. Novom Uredbom se propisuje da je Hrvatska elektroprivreda d.d. dužna od 1. siječnja 2023. godine uplaćivati na račun Fonda iznos od 9.760.000,00 eura, u četiri tromjesečne rate godišnje, svaka u iznosu od 2,44 milijuna eura. Novi anuitet je određen sukladno Trećoj reviziji Programa razgradnje NE Krško i Programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva, potvrđenog na sjednici međudržavnog povjerenstva 14. srpnja 2020. godine.

hrCroatian

Korištenjem stranice Fond za financiranje razgradnje NEK pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti neće Vam biti dostupne. Uporaba ‘kolačića’ (Cookie policy)

Skip to content